Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه جامعه ــ رئیس سازمان نظام روانشناسی با اشاره به اصول اولیه در برخورد و مواجهه با آسیب‌دیدگان بعد از بلایا و حوادث ناگوار، گفت: در چنین مواقعی نباید مانع ابراز احساسات طبیعی افراد شد؛ چرا که تخلیه احساسات کمک می‌کند تا آرامش بیشتر و واکنش‌های افراطی کمتر نشان داده شود؛ لذا ضمن همدلی، باید به ابراز احساسات و تخلیه هیجانی جامعه هم احترام گذاشت و فقط از واکنش‌های افراطی ممانعت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، در گفت‌وگو با ایکنا؛ با اشاره به حوادث ناخوشایندی که طی هفته‌های گذشته، از شهادت سردار سلیمانی گرفته تا سقوط هواپیما و وقوع سیل در برخی از استان‌های کشور، گفت: طی این حوادث مردم از نظر روانی تحت تأثیر قرار گرفتند و شرایط نامناسبی به لحاظ روحی و روانی برای آنان ایجاد شد. تأسف، غم و فقدان شهید سردار سلیمانی و حوادث و وقایع بعد از آن، همه را در شرایط دشوار قرار داد و بدیهی است که واکنش‌ها نسبت به آن‌، اندوه توأمان، جریحه‌دار شدن احساسات، استرس، اضطراب و خشم باشد.

وی با بیان اینکه در چنین شرایطی روانشناسان و مشاوران باید به سراغ مردم بروند و در کنار آن‌ها باشند و راه‌های مقابله با این شرایط را به آن‌ها آموزش دهند، ادامه داد: باید به این نکته توجه کرد که در مشکلات اجتماعی، می‌توان با روش‌های گوناگون از پس مشکل برآمد؛ اما به شرط آنکه با تحریف‌های شناختی مبارزه کنیم و سالم‌ترین و سازنده‌ترین راه را انتخاب کنیم و توجه داشته باشیم پاسخ‌های جنگ و گریز اگر چه فطری‌اند، اما، چون مقطعی مسئله را حل می‌کند، مشکلات دیگری را به وجود می‌آورند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی ادامه داد: مردم باید پیش از اینکه در موضع خشم قرار گیرند، رفتار‌ها و بحث‌های احتمالی را بررسی کنند تا آمادگی روبه‌رو شدن با شرایط را داشته باشند و بهترین شیوه برخورد را از بین شیوه‌های ممکن انتخاب کنند. خشم و غضب کلید فتنه است و باعث ظاهر شدن عیوب می‌شود. خشم و غضب انسان را به شر نزدیک و از خیر و نیکی دور می‌کند؛ پس بنا به گفته آیات و روایات هر کس که کظم غیظ کند در حالی که می‌تواند آن را ابراز کند، خداوند قلب او را در دنیا و آخرت از ایمان سرشار می‌کند.

حاتمی تصریح کرد: کسی که خشم خود را فرو ببرد، خداوند عیب‌هایش را می‌پوشاند. قوی‌ترین مردم کسی است که به واسطه حلم و صبر، غضبش را مهار کند. انسان، چون فطرتاً دنبال جلب منفعت و دفع ضرر است، انگیزه بهتری با این روش برای مهار و مدیریت خشم پیدا می‌کند. قرآن کریم درباره صفات مؤمنان می‌فرماید: «آن‌ها اهل گفت‌وگوی مسالمت‌آمیز هستند، به‌همدیگر محبت و احسان می‌کنند و با هم مهربانند و در مقابل کفار، به شدیدترین وجه می‌ایستند».   وی اظهار کرد: گاهی اوقات وقتی دچار بحران می‌شویم، به دنبال علت آن هستیم؛ اما برخی بحران‌ها مانند از دست دادن عزیزان و یا بلایای طبیعی، خارج از کنترل و اراده افراد است و نمی‌توان جلوی این نوع رویداد‌ها را گرفت و حتی دلیل خاصی برایشان آورد. اما برای گذراندن این بحران‌ها باید یاد بگیریم که در برابرشان واکنش‌های مناسبی اتخاذ کنیم؛ پس هرگز نباید ذهن خود را با گفتن عباراتی مانند اینکه «اگر اینطور نمی‌شد …» مشغول کنیم تا تفکر و ذهن‌مان مجال اندیشیدن به راه‌حل‌های مناسب برای رسیدن به وضعیت مطلوب را پیدا کند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی در ادامه با اشاره به اصول اولیه در برخورد و مواجهه با آسیب‌دیدگان بعد از بلایا و حوادث ناگوار، گفت: در چنین مواقعی نباید مانع ابراز احساسات طبیعی افراد شد؛ چرا که تخلیه احساسات و تسهیل آن به بازماندگان و عموم جامعه کمک می‌کند تا آرامش بیشتری به دست آورند و واکنش‌های افراطی کمتری نشان دهند؛ لذا بهتر است ضمن همدلی به ابراز احساسات و تخلیه هیجانی جامعه هم احترام گذاشت و تنها از واکنش‌های افراطی ممانعت کرد.   حاتمی با تأکید بر اینکه برای افرادی که اضطراب شدید و یا احساس نگرانی، دلشوره، انتظار وقوع حوادث بد در آینده، طپش قلب، تنگی نفس و مانند این‌ علائم را دارند، باید خدمات روان‌شناسی به موقع انجام داد، گفت: باید افرادی را که افسردگی دارند و علائمی مانند احساس غمگینی و بی‌علاقگی به زندگی، ناامیدی، لذت نبردن از زندگی، فکر زیاد راجع به مرگ و مردن خود و دیگران را دارند به مراکز حمایت روانی و اجتماعی ارجاع داد. البته افرادی که تجربه مجدد حادثه را دارند، نیز باید به موقع به تیم‌های حمایت روانی و اجتماعی ارجاع داده شوند.
وی تصریح کرد: در چنین مواقعی افرادی که علائم روان‌پریشی هم دارند، مانند افرادی که دارای زمینه مساعد در این بیماری هستند و در شرایط پر استرس ممکن است علائم روان‌پریشی را نشان دهند و یا دچار توهم و هذیان شوند باید به پزشک ارجاع داده شوند. افرادی که دچار علایم محرومیت از مواد هستند یا کسانی که تحت درمان با دارو‌هایی مانند متادون هستند، در بلایا به دلیل عدم دسترسی به مواد یا دارو، دچار علایم و نشانه‌های محرومیت شده و باید برای دریافت درمان به پزشک ارجاع داده شوند. انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا جامعه نظام روانشناسی حاتمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۱۳۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مگر دیوانه ام که به روانشناس مراجعه کنم؟!/ تفاوت روانشناس با روانپزشک چیست؟

گاهی حتی قشر تحصیلکرده تفاوت روانشناس و روانپزشک را نمی دانند و شاید در محاورات مردم شنیده باشید که می گویند: مگر من دیوانه ام به روانشناس مراجعه کنم!

این در حالی است که دکتر کیهان نیا، روانشناس به قدس آنلاین می گوید: مراجعه به روانشناس تنها مربوط به قشر یا سن خاصی از جامعه نیست؛ بلکه ممکن است در هر سنی، فرد نیاز به مشاوره روانشناسی پیدا کند.

دکتر اصغر کیهان نیا، روانشناس

وی ادامه می دهد: کمک گرفتن از روانشناس با هدف دریافت مشاوره و راهنمایی و مراجعه به روانپزشک برای درمان برخی بیماری ها از جمله افسردگی، فوبیا و ترس های ناگهانی ضروری است.

امروزه مشکلات روحی روانی بسیاری، به دلیل تورم، فقر، بیکاری و ... در سراسر دنیا وجود دارد که جامعه ما نیز از این مسئله مستنثنی نیست. بنابراین عواملی اینچنینی سبب نگرانی، استرس، فوبیا و دیگر اختلالات روانی می شود.

دکتر اصغر کیهان نیا درباره مقاومت برخی مردم در مراجعه به روانشناس می گوید: برای مثال وقتی دندان درد می گیریم به راحتی می پذیریم به دندانپزشک مراجعه کنیم بنابراین برای رفع مشکلات روحی نیز باید از مشاوره روانشناسی کمک گرفت.

این نویسنده بیش از ۲۰ کتاب مشاوره ادامه می دهد: متأسفانه برخی مردم به روانشناسان اعتماد ندارند و معتقدند که خودشان درباره همه چیز آگاهی دارند و تنها مطالعه چند کتاب و مقاله درباره روانشناسی را دلیل مراجعه نکردن به روانشناس عنوان می کنند.

وی درباره سن درگیری با مشکلات روحی و روانی می گوید: مشکلات روانی تنها مختص سالمندان نیست بلکه گروه های مختلف سنی اعم از  نوجوانان، میانسالان و سالمندان ممکن است درگیر مشکلات روحی روانی شوند.

نویسنده کتاب «نوجونان چه می گویند؟» می افزاید: نوجوانان دو مرحله بحران دارند که یکی بحران هویت و دیگری بحران بلوغ است.

بحران اولیه مربوط به بلوغ و از سن ۹ تا ۱۲ سالگی است و دومین مرحله بلوغ، بحران هویت است که از ۱۲ تا ۱۷سالگی را شامل می شود. در این مرحله نوجوان از خود می پرسد: من کیستم، چکاره ام، آیا دوست داشتنی هستم؟ چه شغلی خواهم داشت؟ و پرسش هایی از این دست که او را دچار بحران می کند. بنابراین در این مرحله حتما نیاز به مشاوره روانشناسی دارد تا از او راهنمایی بگیرد و بتواند بهتر با بحران های مربوط به خود کنار بیاید.

کیهان نیا تصریح می کند: علاوه بر نوجوانان، میانسالان و سالمندان نیز به مشاور نیاز دارند تا درد دل کنند، تخلیه روحی شوند و روانشناس با صبوری گوش کند و برای مشکل آن ها راه حل پیشنهاد دهد.

تفاوت روانشناس با روانپزشک

کیهان نیا درباره تفاوت روانشناس با روانپزشک می گوید: روانپزشک، برای درمان یک سری از بیماری های روحی روانی از جمله افسردگی، فوبیا و ترس های ناگهانی و ... مجوز نسخه نویسی و تجویز دارو دارد اما روانشناس حق تجویز دارو ندارد و تنها می تواند برای کمک به حل مشکلات روحی افراد، راهنمایی و مشاوره دهد.

مقایسه ایران با دیگر کشورها

این مشاور روانشناسی با اشاره به تجربه زندگی در آمریکا می گوید: در واقع مردم همه دنیا با مشکلات روحی روانی مواجهند. من مدتی در آمریکا زندگی کردم. مردم آمریکا مراجعه بیشتری به روانشناسان داشتند و بیشتر ناایمن بودند، چون اگر شغل شان را از دست می دادند راه فرار نداشتند اما در کشور ما اگر فردی شغلش را از دست دهد می تواند از والدین یا دیگر خویشاوندان کمک بگیرد بنابراین چنین نیست که فکر کنیم خارج از ایران امنیت روانی بیشتری وجود دارد.

علاوه بر نوجوانان، میانسالان و سالمندان نیز به مشاور نیاز دارند تا درد دل کنند، تخلیه روحی شوند و روانشناس با صبوری گوش کند و برای مشکل آن ها راه حل پیشنهاد دهد.

کیهان نیا ادامه می دهد: بیشتر مردم تمایل دارند در مراکز شهرهای بزرگ زندگی کنند و این موضوع سبب استرس های گوناگون و فشارهای روحی روانی بیشتری می شود. بنابراین توصیه می شود کسانی که در شهرهای بزرگ ساکن هستند بیشتر به طبیعت بروند تا آرامش بیشتری داشته باشند.

وی برای آرامش روانی بیشتر به چهار اصل مهم اشاره می کند و می گوید:

تحرک (جنب و جوش، ورزش و کار کردن)

تنفس (وقتی تحرک باشد تنفس نیز سالم است)

تغذیه (استفاده از غذای سالم، بدون چربی و قند)

تخلیه (در صورت تحرک، تنفس و تغذیه سالم، تخلیه سالمی نیز خواهیم داشت و دچار یبوست نخواهیم شد چراکه متأسفانه یبوست یکی از بیماری های مهم قرن است.)

 کیهان نیا می گوید: در واقع انسان به ظاهر سالم نیز گاهی نیاز به مشاوره روانشناسی دارد چراکه اکنون آمار مشکلات روحی روانی بالاست و مردم جامعه برای هر مسئله پیش پا افتاده ای زود عصبانی می شوند و پرخاشگری می کنند و این موضوع یعنی مشکل روحی روانی دارند و باید به کمک روانشناس کنترل زندگی را به دست بگیرند و به آرامش خود کمک کنند.  

عفت زارع

دیگر خبرها

  • فیلم‌های تبلیغاتی در هند احساسات ضد اسلامی را تقویت می‌کند
  • ۵۰ چادر برای اسکان حادثه دیدگان آتش‌سوزی روستای امام‌زاده ابراهیم برپا می‌شود
  • خودروهای برقی به سرنشینان دیگر خودروها آسیب می‌رسانند
  • باشگاه آلومینیوم: مذاکره با بازیکنان خلاف اصول حرفه ای است
  • عکس/ ابراز احساسات جالب یک معلم در دیدار امروز با رهبر انقلاب
  • به موضوعات مهم جامعه کارگری، توجه شود
  • مگر دیوانه ام که به روانشناس مراجعه کنم؟!/ تفاوت روانشناس با روانپزشک چیست؟
  • «عشق به دیکتاتور‌ها کمکی نمی‌کند» روی صحنه رفت/ تئاتر نیازمند حمایت
  • تفاهم نامه ارائه خدمات رونشناختی در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی کارگران امضا شد
  • نسل کنونی جامعه در جنگ تمام عیار رسانه ای قرار دارند